[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Ogórek rozdrobniony i zmiksowany pół na pół z gliceryną z dodatkiem esencji różanej wygładza spierzchnięte ręce i wargi.OKRANiedojrzałe owoce piżmianu (Abelmoschus esculentus) pochodzącego z Afryki.Na dużą skalę uprawia sieje w południowych Stanach Zjednoczonych.W kuchni krajów Środkowego Wschodu niedojrzałe strąki piżmianu są popularnym warzywem.Okra jest bogata w witaminy A i C, wapń, fosfor, potas i magnez.Zawiera duże ilości śluzów, które nawilżają jelita, lagodzą podrażnienia związane z wrzodami dwunastnicy i obniżają poziom cholesterolu.OKTAKOZANOLSkładnik oleju z zarodków pszenicy.Wzmaga energię, wytrzymałość i siłę poprzez zwiększanie wykorzystania tlenu w mięśniach w czasie wykonywania ćwiczeń.Okta-kozanol pomaga także w przypadku dystrofii mięśni i innych zaburzeń nerwowo-mięśniowych.Jest dostępny sam lub w połączeniu z innymi dodatkami odżywczymi w sklepach ze zdrową żywnością.OLEJ RZEPAKOWYProdukowany z nasion rzepaku, zawiera dużą ilość jednonienasyconego tłuszczu -kwasu oleinowego.Olej ten jest bezpieczniejszy i zdrowszy niż inne oleje roślinne, ponieważ zawiera zaledwie 6% nasyconych kwasów tłuszczowych, za to aż 10% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 60% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.Z oleju tłoczonego z nasion rzepaku wyrabia się olej jadalny, margarynę i sosy do sałatek.OLEJ Z OGÓRECZNIKADietetyczne źródło kwasu gamma-linolenowego.Kwas ten występuje w nim nawet w większym stężeniu niż w powszechniej używanym oleju z wiesiołka.Zawartość kwasu gamma-linolenowego w oleju z ogórecznika może sięgać nawet do 20%.Ogórecznik pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego.Na Wyspy Brytyjskie przywędrował wraz z Rzymianami.Ostatnio przeprowadzone badania udowodniły, że olej z ogórecznika dodawany do potraw powoduje obniżenie wysokiego ciśnienia krwi w ciągu siedmiu tygodni.Dostępny w sklepach ze zdrową żywnością.OLEJ Z ZARODKÓW PSZENICYProdukowany z zarodków znajdujących się we wnętrzu ziarna -jest najbogatszym źródłem witaminy E, a więc witaminy płodności i zarazem przeciwutleniacza.Jest także najbogatszym źródłem oktakozanolu, rodzaju długołańcuchowego alkoholu, który m.in.dodaje energii, zwiększa wytrzymałość i siłę organizmu oraz odporność na stres, łagodzi objawy artretyzmu i poprawia funkcjonowanie serca.W wyniku eksperymentów przeprowadzonych z żołnierzami Marynarki Wojennej USA stwierdzono, że olej z zarodków pszenicy uwalnia od zmęczenia, zawrotów głowy, senności i lęku.Ponadto badania na zwierzętach wykazały, że podawanie oleju z zarodków pszenicy zwiększyło liczbę zapłodnień u samic szczurów i zmniejszyło wskaźnik poronień.Stwierdzono również efekt terapeutyczny oktakozanolu w przypadku zaniku mięśni i zaburzeń nerwowo-mięśniowych w stwardnieniu rozsianym, padaczce, porażeniu mózgowym, zapaleniu mózgu i porażeniu mięśni.Wskazuje się także na takie efekty działania oleju, jak regulacja funkcji hormonów odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi, co pomaga zapobiegać zakrzepom i zawałom.Najlepszy jest olej tłoczony na zimno, świeży, w bursztynowych butlach.Przechowuje się go w chłodzie.Można zażywać łyżeczkę od herbaty do trzech razy dziennie na pusty żołądek.Uwaga: Olej z zarodków pszenicy zawiera znaczną ilość estrogenu - żeńskiego hormonu płciowego i przyjmowanie dużych dawek przez dłuższy czas może spowodować u mężczyzn zwyrodnienie jąder i utratę popędu seksualnego.Przy przyjmowaniu większych dawek bezpieczniejsze i bardziej skuteczne są tabletki oktakozanolu.OLIWA Z OLIWEKJeden z najbardziej lubianych olejów, w szczególności w postaci „virgin", tj.tłoczony na zimno i nierafinowany.Głównym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwekjest kwas oleinowy, należący do jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9.Jest on mniej podatny na jełczenie i bardziej odporny na podgrzewanie niż oleje wielonienasycone, np.z krokosza i kukurydzy, i dlatego zalecany w kuchni.Wspaniały jest także na zimno jako dodatek do sałatek.Oliwa z oliwekjest w krajach śródziemnomorskich popularnym lekarstwem na kamienie żółciowe, pomaga także usuwać kamienie nerkowe, jest stosowana w przypadku zaparcia i w celu obniżenia zbyt wysokiego poziomu cholesterolu.Można jej także używać zewnętrznie w leczeniu oparzeń, siniaków i skręcenia stawów.OLIWKOWE DRZEWOWłaściwie oliwka europejska (Olea europea).Długowieczne owocowe drzewo uprawne, pochodzące z rejonu śródziemnomorskiego.Liście oliwek od czasów biblijnych stanowiły pożywienie i lekarstwo.Obecnie zostały odkryte na nowo jako energetyzujący pokarm o właściwościach antywirusowych i antybakteryjnych.Już w roku 1885 podano informację, że cierpka herbata parzona z liści oliwek jest silnym lekiem przeciw malarii.Niedawno wyizolowano z liści dwa aktywne składniki fenolowe: oleuropein i elenolate.Ekstrakt z liści jest coraz częściej stosowany jako dodatek odżywczy, ponieważ pomaga przezwyciężać przewlekłe zmęczenie i pobudza działanie układu odpornościowego.Jest także zalecany w przypadku bólu gardła, kaszlu i problemów z zatokami.Stwierdzono, że oleuropeinjest aktywnym przeciwutleniaczem; chroni cholesterol przed utlenianiem, jego stosowanie zmniejsza więc ryzyko choroby wieńcowej (utleniony cholesterol łatwo się odkłada, blokując naczynia krwionośne).Ekstrakt z liści można kupić w formie kapsułek spreparowanych przez Allergy Research Group w San Leandro, w Kalifornii.OLSZA (ALNUS GLUTINOSA)Znana także jako olcha - niewielkie drzewo rosnące dziko w Europie.Tradycyjnie uważa się, że napary z kory przynoszą ulgę w zaparciach i pobudzają wydzielanie żółci, która jest niezbędna w procesie trawienia.Wywarów z kory (gotowanych na wolnym ogniu) używa się jako okładów w reumatycznych bólach stawów, a naparów z liści do leczenia stanów zapalnych.Dostępna w większych sklepach ze zdrową żywnością i w sklepach zielarskich.OŁÓW (PB)Wysoce toksyczny pierwiastek metaliczny, którego nawet bardzo mała ilość - mniej niż l mg dziennie - może okazać się szkodliwa, a większa dawka - śmiertelna.W naszym środowisku jest wiele różnorodnych źródeł ołowiu: spaliny samochodów, dymy przemysłowe, dym z papierosów - to tylko kilka z nich [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • swpc.opx.pl
  •