[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.W zioÅ‚olecznictwie stosuje siÄ™ zarówno liÅ›cie, jak i owoceborówki czernicy.LiÅ›cie bogate sÄ… w garbniki, flawonoidy, trój-terpeny, kwasy organiczne, cukry i sole mineralne z dużą zawartoÅ›ciÄ… przede wszystkim manganu.W suszonych owocach aż20 20% stanowiÄ… Å‚atwo przyswajalne cukry, prawie 10% pektyny, okoÅ‚o 6% kwasy organiczne (m.in.jabÅ‚kowy, cytrynowyi bursztynowy), a ponadto garbniki, witaminy (A, C, D, Bj),sole mineralne.LiÅ›cie przede wszystkim obniżajÄ… poziom cukru we krwi, dziaÅ‚ajÄ…bakteriobójczo i przeciwzapalnie na bÅ‚ony Å›luzowe przewodu pokarmowego.MuszÄ™ jednak wspomnieć, że stosujemy je nie dÅ‚użej niż 2 3tygodnie, gdyż przedawkowanie staje siÄ™ grozne dla zdrowia.PrzedkuracjÄ… bezwzglÄ™dnie trzeba poradzić siÄ™ lekarza.Owoce hamujÄ… przepuszczalność bÅ‚on Å›luzowych jelit (zapobiegajÄ…wiÄ™c biegunkom), mogÄ… niszczyć drobnoustroje chorobotwórcze,a także robaki jelitowe (m.in.owsiki), sÄ… skuteczne w stanach zapalnychdróg moczowych, poprawiajÄ… ostrość widzenia o zmierzchu, obniżajÄ…gorÄ…czkÄ™, dziaÅ‚ajÄ… korzystnie przy cukrzycy.+*mp/*-LiÅ›cie zbieramy pod koniec owocowania roÅ›lin, a wiÄ™c odsierpnia do wrzeÅ›nia, w dni pogodne zawsze po obeschniÄ™ciurosy osmykujÄ…c je rÄ™kÄ… z dobrze ulistnionych, zdrowych gaÅ‚Ä…zek,ale trzeba pozostawić na krzewince co najmniej 30% listków i zwracać uwagÄ™, by nie urywać wierzchoÅ‚ków gaÅ‚Ä…zek.LiÅ›cie usychajÄ…bardzo Å‚atwo, dlatego wystarczy suszyć je w suszarniach naturalnych.Jagody zbieramy do lekkiego, pÅ‚askiego, ale mocnego i sztywnego kosza (jeÅ›li bÄ™dzie zmieniaÅ‚" swój ksztaÅ‚t, owoce zbyt siÄ™ugniotÄ…), w którym ukÅ‚adamy je niezbyt grubÄ… warstwÄ….Z krzewinkizbieramy rÄ™cznie tylko jagody dojrzaÅ‚e (pomijajÄ…c niedojrzaÅ‚e) natyle delikatnie, żeby owoców nie zgniatać, nie kaleczyć i nie zetrzećz nich woskowego nalotu.(Uwaga używanie grzebieni" dozbioru jagód jest w Polsce zabronione!) Owoce najlepiej suszyćrozÅ‚ożone cienkÄ… warstwÄ… w suszarni termicznej w temperaturzepoczÄ…tkowej okoÅ‚o 30°C, która pózniej powinna jednak wzrosnąć do60, a nawet do 70°C.Owoce dobrze wysuszone nie powinny byćzlepione i przypalone.Odwar z liÅ›ci.1 pÅ‚askÄ… Å‚yżkÄ™ suszonych liÅ›ci zalewamy 1 szklankÄ…wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut pod przykryciemna wolnym ogniu.Pijemy 3 razy dziennie po pół szklanki pomiÄ™dzyposiÅ‚kami przeciwko biegunce lub w zakażeniach ukÅ‚adu moczowego.Z dodatkiem innych ziół (strÄ…ków fasoli, liÅ›ci pokrzywy i zielarutwicy) wywar jest pomocny przy leczeniu cukrzycy, ale pod Å›cisÅ‚Ä…kontrolÄ… lekarza.Odwar z owoców.1 2 pÅ‚askie Å‚yżki suszonych owoców zalewamy1 szklankÄ… wody i gotujemy przez 5 minut pod przykryciem nawolnym ogniu.Odstawiamy aż do wystygniÄ™cia i pijemy 2 3 razydziennie po posiÅ‚kach pół szklanki lub nieco wiÄ™cej tylko ranoi wieczorem w przypadku biegunki, w miażdżycy i nadciÅ›nieniu, przykÅ‚opotach z krążeniem, przeciwko różnego rodzaju wewnÄ™trznymzakażeniom (odwarem możemy też pÅ‚ukać gardÅ‚o w anginach i przewlekÅ‚ych nieżytach).Owoce pasteryzowane.Do półlitrowego sÅ‚oika nasypujemy prawiedo peÅ‚na umytych jagód, zalewamy do 2/3 przegotowanÄ… wodÄ…,dodajemy 2 Å‚yżeczki cukru, szczelnie zakrÄ™camy i pasteryzujemyw wodzie przez 15 minut, liczÄ…c czas od poczÄ…tku wrzenia.Takprzygotowane można przechowywać nawet przez 2 lata.PodajemydorosÅ‚ym 2 5 Å‚yżek 2 razy dziennie, a 1 3 Å‚yżki dzieciom i mÅ‚odzieżyw biegunkach, nieżycie jelit, różnego rodzaju zatruciach pokarmowych(przede wszystkim niedokÅ‚adnie umytymi owocami).60Sok z jagód.Na 1 kg Å›wieżych, starannie umytych jagód dodajemy0,8 kg cukru i gotujemy w sokowniku.Otrzymanywysokoslodzonysok rozlewamy do butelek i dodajemy do herbaty jako Å›rodekdezynfekujÄ…cy przewód pokarmowy i przewody moczowe, a takżejako naturalne zródÅ‚o witamin i mikroelementów.Czarne jagody w kuracjach domowych bardzo ceniÅ‚ ksiÄ…dz Kneipp,który tak pisaÅ‚: MiÄ™dzy nastojami naszej domowej apteki jestborowiak (nastój z borówek) pierwszym i nieodzownym.2 3 peÅ‚negarÅ›ci (Å›wieżych) borówek daje siÄ™ do flaszki i polewa dobrÄ… wódkÄ…(45%) lub spirytusem.Tm dÅ‚użej namoczone stojÄ…, chociażby caÅ‚y rok,tern lepszy jest wyciÄ…g, ostrzej i lepiej dziaÅ‚a jako lekarstwo".(Odsiebie dodam, że w wymienionych już dolegliwoÅ›ciach wyÅ‚Ä…czniedoroÅ›li zażywajÄ… 20 30 kropli na wodÄ™ 3 razy dziennie nalewkiz borówki czernicy).W przedwojennym Kurierze Polskim znalazÅ‚emtakÄ… oto wypowiedz T.Lewickiego: Czarne jagody sÄ… nie tylkosmacznÄ… pożywkÄ…, lecz i doniosÅ‚em lekarstwem.Należą one dowielkich bogactw Polski, oczywiÅ›cie, niedość wyzyskanych.Z czasemmogÄ… one PolskÄ™ bogacić nie mniej, niż winna jagoda bogaci krajepoÅ‚udniowe."I rzeczywiÅ›cie, borówki czernice stanowiÄ… dziÅ› okoÅ‚o 90% eksportuwszystkich owoców leÅ›nych.CzarnÄ… jagodÄ™ można pomylić z borówkÄ… bagiennÄ…, która'jest krzewinkÄ… znacznie wyższÄ…, o brunatnych, okrÄ…gÅ‚ych i owÅ‚osionych gaÅ‚Ä…zkach oraz liÅ›ciach caÅ‚obrzegich, lekko brzegiem podwiniÄ™tych.WystÄ™puje w zasadzie tylko w bardzo wilgotnych lasachsosnowych i na torfowiskach wysokich.Bardzo rzadko możemyteż spotkać kilka innych form borówki, m.in.o jagodach kulistych,biaÅ‚ych, zielonkawych, woskowożółtych, czerwono nakrapianychgrustkowatych biaÅ‚ych, wreszcie czarnych, ale bez nalotu woskowego.Trzeba też wspomnieć, że w Polsce prowadzi siÄ™ z coraz wiÄ™kszympowodzeniem aklimatyzacjÄ™ amerykaÅ„skiej odmiany czarnej borówki
[ Pobierz całość w formacie PDF ]