[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Wymieszać.Można dorzucić poszarpany na szczÄ…tki listek saÅ‚aty.JeÅ›li komuÅ› szkodzi majonez, może go zastÄ…pić oliwÄ… i cytrynÄ…, nie tylko przy cykorii,ale także w innych saÅ‚atkach.Ewentualnie jogurtem, ale to już bÄ™dzie nie to samo.MówiÅ‚amwyraznie: co zdrowe, to niedobre, co dobre, to szkodliwe, ale w koÅ„cu nie musimy jeść tegoszkodliwego bez przerwy.Możemy tylko niekiedy, od czasu do czasu, dla przyjemnoÅ›ci.SAAATKA Z RZEPYNo i to nareszcie jest zdrowe.RzepÄ™, raczej dużą albo dwie maÅ‚e, zetrzeć na drobne wiórki, posolić, odrobinÄ™popieprzyć, pokropić cytrynÄ… i dodać gÄ™stej, kwaÅ›nej Å›mietany.Nie musi być bardzo tÅ‚usta,ale kwaÅ›na i gÄ™sta koniecznie.I to wszystko.Nie dość, że smaczne i nadaje siÄ™ do wszystkiego, to jeszcze dobrze robi na wÄ…trobÄ™.Można przyrzÄ…dzić takÄ… saÅ‚atkÄ™ również z czarnej rzodkwi, ale ostrzegam, że czarnarzodkiew jest pięć razy ostrzejsza, wiÄ™c to już potrawa dla amatorów.SAAATKA Z POKRZYWTym razem, wyjÄ…tkowo, surowiec musi pochodzić z natury i trzeba siÄ™ o niego postaraćosobiÅ›cie.Co jest podwójnie zdrowe, bo przy okazji zażyjemy Å›wieżego powietrza.NajÅ‚atwiej zbiera siÄ™ odpowiednie pokrzywy wiosnÄ…, potrzebne sÄ… bowiem mÅ‚ode,wyrastajÄ…ce prosto z.ziemi, peÅ‚nia lata jednakże też siÄ™ nadaje.Pokrzywy majÄ… to do siebie,że rozrastajÄ… siÄ™ caÅ‚y czas, aż do jesieni i zawsze gdzieÅ› mÅ‚ode z ziemi wychodzÄ….Jako narzÄ™dzia, przydatne sÄ… maÅ‚e nożyczki i rÄ™kawiczka.JeÅ›li ktoÅ› chce, może wÅ‚ożyćdwie.Zcina siÄ™ pÄ™d razem z Å‚odyżkÄ… i listkami, niesie siÄ™ caÅ‚y pÄ™k tego do domu, pÅ‚uczeporzÄ…dnie pod bieżącÄ… wodÄ…, otrzÄ…sa trochÄ™ i wpycha do dużego naczynia.Po czym na krótkÄ…chwilÄ™ zalewa wrzÄ…tkiem.Na bardzo krótkÄ…, bo majÄ… to być pokrzywy surowe, a nieugotowane, wiÄ™c natychmiast należy je odcedzić.Dobrze jest zatem przelewać je tymwrzÄ…tkiem w durszlaku, wychodzi wtedy wiÄ™cej gorÄ…cej wody, ale za to odcedzić Å‚atwiej.Zostawiamy je w durszlaku albo na jakimÅ› sicie, czekamy chwilÄ™, aż odparujÄ… z siebiewodÄ™ i wystygnÄ…, po czym wszystko razem drobniutko kroimy, wzglÄ™dnie siekamy.Głównielistki, ale Å‚odyżki również, o ile nie sÄ… zbyt grube i twarde, co Å‚atwo ocenić na oko i na dotyk.Po sparzeniu wrzÄ…tkiem przestajÄ… parzyć sobÄ….GwarantujÄ™.SprawdziÅ‚am osobiÅ›ciemnóstwo razy.Dodaje siÄ™ do nich kwaÅ›ny produkt mleczny, od tÅ‚ustej Å›mietany poczynajÄ…c, na chudymkefirze koÅ„czÄ…c.Kropi siÄ™ cytrynÄ…, można i odrobinÄ… oliwy, soli siÄ™ i pieprzy.I saÅ‚atkagotowa.ZgoÅ‚a lecznicza, nikt nie powie, że kosztowna, ma bardzo specyficzny smak, oryginalny,ale Å‚atwy do polubienia.Można tym pokrzywom doÅ‚ożyć parÄ™ listków lebiody.JeÅ›liuwielbiajÄ… ten zestaw kaczki, dlaczego nie my.?SAAATKA Z POMIDORÓWZważywszy, iż moja rodzona babka po mieczu robiÅ‚a saÅ‚atkÄ™ z pomidorów z cukrem,wszystko jest w tej dziedzinie możliwe.Klasyczna saÅ‚atka z pomidorów, to pomidory pokrojone na możliwie cienkie plasterki,poprzekÅ‚adane plasterkami cebuli, posypane solÄ… i pieprzem.Ewentualnie same plasterkipomidorów, a cebula na nich, pokrojona w drobnÄ… kosteczkÄ™, z tym, że solić te pomidorynależy bezpoÅ›rednio, nie poprzez warstwÄ™ cebuli, ponieważ lubiÄ… sól.NiegdyÅ›, dawno temu, kropiono takÄ… saÅ‚atkÄ™ octem.Znacznie lepiej jest pokropić jÄ…cytrynÄ…, jeÅ›li ktoÅ› lubi kwaÅ›ne.Obecnie, po pierwsze, taka saÅ‚atka ma sens tylko przy pomidorach o prawdziwym,pomidorowym smaku.Po drugie, wszystkie pomidory należy obierać ze skóry.Po trzecie zaÅ›,caÅ‚e plastry z dużych pomidorów nie chcÄ… czÅ‚owiekowi wejść do ust i trzeba przy nichszeroko rozdziawiać gÄ™bÄ™.Rozumniej jest zatem kroić pomidory na pół i dopiero te połówki na plasterki, znaczniegrubsze.Ewentualnie caÅ‚y owoc na ćwiartki albo na ósemki.Cebula do tego musi już być w drobnÄ… kostkÄ™, soli siÄ™ i pieprzy normalnie, a możnadosypać trochÄ™ jajka na twardo, też w kosteczkÄ™ pokrojonego, ewentualnie trochÄ™ papryki wtakiej samej postaci.Można nie używać cebuli wcale i jeść same pomidory.W ramach eksperymentów takÄ… gotowÄ… saÅ‚atkÄ™ z pomidorów z wszelkimi szykanamimożna polać z wierzchu kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ….CaÅ‚kiem niezÅ‚e.SAAATKA Z ZIELONEGO GROSZKUGroszek z puszki odcedzić, wrzucić do miski, posolić, pokropić cytrynÄ…, wwalić w toÅ‚ychÄ™ majonezu i gotowe.Koniec roboty.Produkcja trwa trzy minuty, a i tak wszyscy zjedzÄ….PrzyÅ‚ożywszy siÄ™ odrobinÄ™ wiÄ™cej, do tego, co powyżej, dodać kawaÅ‚ek szynki, znówpokrojony w drobnÄ… kostkÄ™.Trwa to nieco dÅ‚użej, ale saÅ‚atka nabiera uroku.SAAATK OWOCOWpotrafi zrobić nawet najgorszy kretyn.Bierze siÄ™ rozmaite owoce, kroi, miesza ze sobÄ… i po krzyku.No owszem, w zasadzie jest to podstawa dziaÅ‚ania, o tyle bezpieczna, że owoce możnamieszać ze sobÄ… w sposób caÅ‚kowicie dowolny i bez żadnych ograniczeÅ„.No, powiedzmy, żepewien wpÅ‚yw ma na to pora roku.Nie bÄ™dziemy siÄ™ wygÅ‚upiali z malinami w styczniu.Wszystkie owoce na saÅ‚atkÄ™, a mogÄ… to być same jabÅ‚ka i gruszki, same pomaraÅ„cze igrejpfruty, same poziomki, maliny i czarne jagody lub też mieszanina bogata: jabÅ‚ka, gruszki,pomaraÅ„cze, grejpfruty, ananasy, cytryny, kiwi, Å›liwki, mandarynki, melony, arbuzy,rodzynki, winogrona, sezonowo truskawki, wiÅ›nie, czereÅ›nie.caÅ‚y ten melanż musi byćpokrojony na jednakowej wielkoÅ›ci kawaÅ‚ki, a im mniejsze, tym lepiej.SaÅ‚atka z owoców wwielkich kawaÅ‚ach, to jest wÅ‚aÅ›ciwie jedzenie owoców każdego rodzaju oddzielnie.Można,jeÅ›li ktoÅ› ma ochotÄ™, dlaczego nie, ale nie w tym sens saÅ‚atki.Ponadto należy uwzglÄ™dnić szczególne wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci surowca.Grejpfrut musi być obrany z gorzkich bÅ‚onek
[ Pobierz całość w formacie PDF ]